#Verborgen kopzorgen

 #Verborgen kopzorgen

Bekende mensen over de kracht van imperfectie


Een boek van VRT-journaliste en psychologe, Leslie Hodge. Tien bekende Vlamingen spreken over een psychisch probleem dat je leven kan bepalen. Mensen die het allemaal ogenschijnlijk voor elkaar hebben, blijken zich niet allemaal zo te voelen. Het leven van de persoon naar wie jij opkijkt, loopt ook niet iedere dag zoals gepland. 

Lieven Scheire vertelt over zijn angststoornis, namelijk opsluitingsangst. Hij kreeg blinde paniekaanvallen, op dat moment voelde hij zich als een kleuter zonder ouders. Lieven kan op een podium voor duizend mensen praten en voelt geen greintje angst. Maar in een vliegtuig of een trein wordt hij soms overvallen door blinde paniek. 'Dankzij gedragstherapie - en pilletjes als laatste redmiddel - leerde hij zijn fobie onder controle krijgen.' 

Otto-Jan Ham heeft ook een angststoornis, angst om angstaanvallen te krijgen. Hij leerde omgaan met zijn paniekstoornis, angst heeft zijn leven verrijkt. Het benauwde gevoel van die angst, heeft jarenlang als een rode draad door Otto-Jan Hams leven gelopen. Therapie en medicatie leek aanvankelijk beterschap te brengen. Maar door er pas over te praten met diegene dat het wilde horen, ontdekte hij de kracht van aanvaarding. 

Bart Kaëll heeft acht maanden tegen een depressie gevochten. Het gezicht zijn van populaire tv-programma's, liedjes zingen op festivals en podia in Vlaanderen, werd hem te veel. Hij had nooit gedacht dat het hem zou overkomen maar een kleine technische fout tijdens een optreden, werd de druppel die de emmer deed overlopen. 

Noémie Wolfs heeft ADD, maar dat kon haar omgeving moeilijk begrijpen. Ze werd op 20-jarige leeftijd zangeres bij Hooverphonic. Terwijl ze in het binnen- en buitenland concertzalen plat speelde, kampte ze tegelijkertijd met concentratieproblemen. 

Jeroen Perceval zegt iedere ochtend tegen zichzelf: 'vandaag blijf ik clean'. Noem drugs op en de kans dat Jeroen ze gebruikt heeft, is groot. Van zijn twaalfde tot zijn vijfentwintigste was de acteur verslaafd aan alcohol en drugs. Pas toen zijn leven aan zich voorbijflitste en iedereen het contact verbrak, zag hij een streepje licht. De deur van een zelfhulpgroep stond wagenwijd open naar een clean bestaan. 

Kathy Pauwels leerde haar werk relativeren tijdens een maandenlange burn-out. De diagnose van een burn-out kwam als een donderslag bij heldere hemel. Alles wat ze deed liep op wieltjes maar toch zag ze zichzelf van de ene dag op de andere aan haar bed gekluisterd. Tientallen beurten kinesitherapie en platte rust heeft de presentatrice weer meester gemaakt van haar agenda. 

Karoline 'Leki' Kamosi is van vele markten thuis. Stilzitten was niets voor haar en ze wilde overal in excelleren. De keerzijde van grenzeloze ambitie wordt steeds vaker een burn-out. Ze ging op zoek naar alternatieve geneeswijzen, die ervaringen hebben haar geïnspireerd om het drukke medialeven vaarwel te zeggen. 

Kate Ryan leed aan anorexia, ze nam haar weegschaal mee in haar reiskoffer. Het cijfer van haar gewicht was belangrijker dan de hitlijstpositie. Momenteel heeft ze de strijd met de weegschaal onder controle maar anorexia aanpakken is geen makkelijke klus geweest. 

Sabine Peeters vocht jarenlang tegen anorexia en boulimie. Als puber viel ze 30 kilo af in zes maanden tijd. Ze kreeg veel complimenten maar merkte zelf al snel op dat ze verwikkeld zat in een strijd tegen angstaanvallen, anorexia en boulimie. 

Ben Segers leerde omgaan met een bipolaire stoornis. 'Het was alsof er constant een duiveltje bij mij zat dat zei dat ik mezelf slecht moest voelen'. Dankzij vrienden werd hij opgenomen in een psychiatrisch centrum, waar hij de diagnose van een bipolaire stoornis kreeg. Door medicatie en therapie vond hij rust en inzicht. 

Dit boek sprak mij meteen aan tijdens het onderwijscafé van Leslie Hodge. Het boek legt aan het begin het verschil uit tussen een psycholoog en een psychiater omdat deze veel aan bod komen. Iedere BV is een hoofdstuk dat begint met een inleiding waar het psychisch probleem wordt aangehaald. Nadien is er een korte biografie over het individu. De BV vertelt over zijn of haar probleem en hoe dat evolueerde doorheen de jaren. Nadat ze hun verhaal deden werd er gevraagd welk advies ze zouden meegeven aan mensen die kampen met hetzelfde probleem. Het boek heeft een zeer aangename structuur om te lezen, het leest vlot en moeilijke woorden of zinnen worden steeds verduidelijkt.

Na ieder hoofdstuk staat een korte theorie over de psychische problemen en de verschillende soorten die er zijn. Het boek is geschikt voor volwassenen maar zeker ook voor jongeren, het kan een meerwaarde bieden bij hun ontwikkeling. 

Ik vond dit boek een enorme meerwaarde voor mezelf om eens te lezen. Omdat ik soms het gevoel heb dat ik mezelf voorbij loop maar dat is voor niets nodig. Je denkt vaak dat beroemde mensen alles op een rijtje hebben maar dat is alles behalve zo. Dat zijn ook maar gewone mensen die een gezin, een huishouden... hebben.

Denk eraan:
Het is oké om je eens wat minder goed in je vel te voelen, niemand is perfect.





















Reacties

Populaire posts