Onderwijscafé - Hoe ga ik om met eenzaamheid?

 Hoe ga ik om met eenzaamheid?


Een onderwijscafé op Thomas More Hogeschool in Vorselaar waar Leslie Hodge is komen spreken over eenzaamheid. Leslie Hodge is een VRT-journaliste en psychologe, als psycholoog heeft ze twee boeken geschreven. #Verborgen kopzorgen was haar eerste boek dat ze geschreven heeft met Dirk De Wachter, een psychiater. Dit boek heb ik afgelopen weken gelezen en als je hier graag meer over weet, kan je mijn volgende blogbericht lezen. Het tweede boek dat ze geschreven heeft, heet 'Eenzaamheid', dat heeft ze in 2021 uitgebracht. 

De lezing zelf begon ze met een korte inleiding over wie ze was, wat ze deed en over wat ze het ging hebben. Ze haalt aan dat ze het fijn vindt als het interactief is zodat ze niet de hele lezing alleen aan het woord zou zijn.

Haar eerste vraag naar ons toe was, wie voelt zich het vaakst eenzaam, jonge of oudere mensen? In de grafiek kwam de leeftijd tussen 20 en 34 jaar aan bod. Dit kan verklaard worden door alle verandering die dan plaatsvindt. Je gaat verder studeren, op kot, samenwonen...


Wat is eenzaamheid exact? 

Alleen zijn kies je zelf voor, als je een avondje thuis wil blijven dan kies je daar zelf voor en ben je niet eenzaam. 

Eenzaamheid is het gevoel wanneer je je niet verbonden voelt, je mist een hechte/ emotionele band met anderen. Als je te lang in eenzaamheid blijft hangen, kan het problematisch worden. 

Bij jongeren gaat het vaak over emotionele eenzaamheid (buddy/ kameraad missen) en bij volwassenen over sociale eenzaamheid (bij een sociaal netwerk horen). 


Feiten en fabels

  • Kan je sneller verkouden worden door eenzaam te zijn? (Er werd een onderzoek rond gedaan dat aantoonde dat je weerstand minder goed is als je je eenzaam voelt)
  • Kan eenzaamheid pijn doen? (Een pijnstiller zou het pijnlijk gevoel van eenzaamheid kunnen verlichten maar het is niet de bedoeling dat je dag in dag uit pijnstillers zou nemen)  
  • Is eenzaamheid ongezonder dan roken? (Het gevoel van eenzaamheid zou overeenkomen met het roken van 15 sigaretten per dag)


Handvat(t)en

  • Praat er open over, maak het bespreekbaar.
  • Reflecteer naar jezelf toe.
  • Onderneem initiatief en actie om connecties aan te gaan, hoe moeilijk het ook kan zijn. 
  • Wat doe je graag, waar ben je graag? 
  • Als je andere uit eenzaamheid wil halen, is het belangrijk dat je een luisterend oor biedt en vragen stelt zoals 'Wat is er of hoe komt dat?'

Ik vond het een zeer interessante lezing, Leslie Hodge heeft een aangename stem om naar te luisteren en boeit je ook echt met wat ze vertelt. Ik koos voor deze lezing omdat ik sinds corona wel merk dat veel mensen zich minder goed voelen. Tijdens de lezing kwam het gebruik van sociale media ook aan bod wat zeker en vast een factor is. Ik probeer zelf ook meer en meer die technologie aan de kant te leggen en eens wat meer naar buiten te gaan of tijd te maken voor familie die je te weinig ziet. Alle kleine dingen helpen om eenzaamheid te voorkomen zowel bij jezelf als bij anderen. 



Zelfs een praatje over het weer kan helpen.












Reacties

Populaire posts