Het meisje en de soldaat

Het meisje en de soldaat



Een boek van Aline Sax en prenten van Ann De Bode. Het meisje en de soldaat is een kort maar krachtig boek. Ik heb het in één trek uitgelezen omdat ik zo werd meegenomen in het verhaal. 

Het boek bestond uit twee belangrijke personages, het meisje en de Afrikaanse soldaat. Als je het boek opent valt je meteen iets op, de pagina's hebben drie verschillende kleuren. Wanneer er gesproken wordt over het meisje, is de pagina wit. Wordt er gesproken over de soldaat, is de pagina donkergroen. Op het einde komt er een lichtere groene kleur aan bod, daar gaat het over het meisje en de soldaat samen. Tussen de stukjes tekst komen prenten aan bod die de tekst extra illustreren, dat vind ik persoonlijk wel een meerwaarde.

Het meisje is blind en heeft een vast bankje tegenover de herberg waar ze woont. Ze weet perfect hoeveel stappen ze moet zetten van haar deur tot het bankje. Iedere dag geniet ze daar van het zonnetje, alle geuren en geluiden die op haar afkomen. Wanneer er een nieuwe geur opduikt, probeert ze die in een denkbeeldig doosje te stoppen. 

Op een dag ruikt ze een geur die ze beschrijft als 'een warme geur zoals van gebrande noten'. Het is een soldaat dat naast haar op het bankje zit, beide in stilte zonder elkaar iets te vragen. De volgende dag zit hij er weer, ze gaan in gesprek en leren elkaar beetje bij beetje kennen. De nieuwe geur heeft ze in het doosje 'Afrika' gestopt. De soldaat vertelt het meisje dat iedereen bang van hem is en dat hij niet begrijpt waarom zij dat niet is.

Dag na dag spreken ze af aan het bankje, het werd een routine. Het meisje ging iedere ochtend, zo snel mogelijk naar het bankje. Die ene ochtend had ze een brood gebakken om aan de soldaat te geven, maar die kwam maar niet. Ze bleef een hele dag wachten maar voelde dat er iets mis was. Ze besloot om zelf op pad te gaan en de soldaat te gaan zoeken. 

Ik heb dit boek gekozen omdat ik graag oorlog verhalen luister/lees. Het neemt je mee naar het verleden en brengt een bepaalde spanning met zich mee waardoor je wil blijven lezen. Ik vond het een fijn boek om te lezen door de prenten die er in aan bod kwamen, maar ook de duidelijke onderverdeling van pagina's over de personages. Het verhaal kwam steeds op hetzelfde neer, maar je bekeek het vanuit het andere personage. Een echte aanrader, voor zowel jongeren als volwassenen.








Reacties

Populaire posts