Groen wil wettelijk recht op deconnectie voor leerlingen

 Het Nieuwsblad: Groen wil wettelijk recht op deconnectie voor leerlingen.


De laatste jaren wordt er meer en meer met digitale tools gewerkt, één daarvan is Smartschool. Papieren agenda's worden steeds minder gebruikt en dat voelen de leerlingen. Ieder halfuur een nieuwe melding op hun Smartschool om een taak, test... aan te kondigen.

Het digitale gebeuren is een norm in onze maatschappij geworden, maar heeft toch wel zijn voor- en nadelen. De vele meldingen geven de leerlingen een vorm van stress en daar wil de oppositiepartij Groen iets aan doen. Wanneer een leerkracht een aanpassing doet in een mapje, wordt er een melding verstuurd. Dat gebeurt na de schooluren en in vakanties, kortweg in de vrije tijd van leerlingen. 

Eén van de nadelen dat hierbij komt kijken is die stress dat gevolgen heeft voor het mentale welzijn van de leerlingen. Ikzelf ervaar die stress ook regelmatig, er is geen dag dat voorbij gaat zonder een melding te krijgen dat school gerelateerd is. 

Groen wil dat er duidelijke afspraken komen als het gaat over grote testen en taken maar ook hoe en wanneer ze je op de hoogte brengen van je resultaten. Tot slot willen ze ook dat leerlingen ingelicht worden over hoe de communicatie met de ouders verloopt als het gaat over opmerkingen op leerlingen hun gedrag. 

Zoals eerder gezegd heeft het digitale gebeuren ook voordelen, het is een vlotte en eenvoudige manier om iemand snel op de hoogte te brengen. Als een leerkracht ziek is, wordt er via Smartschool gemaild en mag je bv. later naar school komen als je van die leerkracht les zou hebben tijdens het eerste lesuur. Leerlingen kunnen de laatste jaren ook veel meer gebruik maken van materialen die vroeger niet beschikbaar waren als je thuis aan het leren was. 

Ik ben het wel eens met de oppositiepartij Groen, alle meldingen brengen regelmatig een vorm van stress mee. Maar ze kunnen er ook wel voor zorgen dat leerlingen steeds tijdig hun opdrachten indienen of iedere les in orde zijn met het materiaal dat ze moeten meebrengen. Het gaat een beetje dubbelop, maar ik begrijp en ervaar die stress ook regelmatig en dat brengt een vorm van druk mee die je soms liever niet voelt. 



Kba, J. (2023, 22 december). Groen wil wettelijk recht op deconnectie voor leerlingen. Het Nieuwsblad. https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20231221_96383457





Reacties

Populaire posts